Portugália, Albufeira

Home » Portugália, Albufeira

Loading

A Portugália élmény

2014.09.15-22

Ezt az utazást is komoly, és kíváncsisággal teli várakozás előzte meg. A kíváncsiságot, természetesen az új ország megismerésén kívül az is okozta, hogy az Ibériai félszigeten lévő másik országban – Spanyolországban – már sokszor, és sokfelé jártam, de a nyugati partot elfoglaló Portugáliába ekkor még nem jutottam el.

A nálam tapasztaltabb világcsavargók (szinte) egybehangzó véleménye, hogy hiába szomszédos országok, hiába azonos, mediterrán a klíma, hiába szinte azonos a növényzet, mégis teljesen más a két ország stílusa, mentalitása. És az utazásom után ezt én is így gondolom. Összehasonlításképpen, mint például a magyar alföldi életvitelt sem lehet összehasonlítani, mondjuk a szomszédos romániai Erdéllyel. Más ételek, más világnézet, más szokások.

Mi Portugália déli részére, Albufeira városába mentünk, ami Algarve megye/tartomány egyik legnagyobb, és egyben legnépszerűbb városa a turisták körében. 

IMG_0889

A szállásunkra menet az egyik legfeltűnőbb, és számomra egyik legvidámabb dolog, hogy a főutat keresztező alsóbbrendű utak, mindenhol körforgalommal kereszteződnek, és a mediterrán, vidám hangulatot követve, minden körforgalomban egy-egy szökőkút van, különböző szobrokkal, pici parkokkal, vagy más díszítéssel.

IMG_0965

A bérelt kis szobácskánk az Óvárosban volt egy domboldalon, remek panorámával az óceánra és a városra is.

A város 3 jól elkülöníthető részre osztható:

– A várost kettéválasztó kocsiúton túli rész, ahol leginkább a helyi lakosok laknak magánházakban.

– Óváros: A kikötő és a strand közötti dombos rész, a város legrégebbi része, hangulatos kis utcákkal, domboldalon lévő, panorámás, turistacsalogató éttermekkel és üzletekkel.

– Újváros: A strandon túli rész, ahol szinte minden a turistákra van alapozva. Szálloda-komplexumok egymás mellett, és az utcákban éttermek, ajándékboltok, programszervező irodák összevisszasága várja az utazókat.

Az Óváros és az Újváros között közlekedést, mi sokszor a klasszikus “shi-hu-hu” kölyök vonattal oldottuk meg, mint ahogy azt sokan mások is, hiszen egyfajta “tömegközlekedési” eszközzé nőtte ki magát ez a kisvasút a városban.

IMG_0921

A városban az egyik legnagyobb csalódást a helyi „gyros” okozta. Annak is az a része, amikor kifigyeltük, hogy minden gyrososhoz ugyanabból a fagyasztós kisteherautóból szállítják az előkészített fagyasztott gyros hús-tornyokat. Ez kissé kiábrándító volt.

Szórakozásképpen többször elmentünk az akkoriban még újnak számító 5D moziba. Emellett voltunk egy helyi parkban (Aqua-Land), ami kellemesen lazulós napközbeni programot adott, mert nem csak amolyan strandos, medencés, napozós, csúszkálós program, hanem különböző madár bemutatók és madár röptetések is voltak, illetve igény esetén a nyakadba tett kígyókkal lehetett fényképezkedni.

IMG_1354

Külön élmény volt a park előtti vurstli/vidámpark az izgalmas forgóival, ami olyannyira nem gyerekjáték, hogy sokat kimondottan CSAK 18 éves korhatár felett lehetett kipróbálni. Na, az izgalmas volt. ☺

P1170321

Másik napi, programként voltunk még egy másik helyen lévő vízi parkban (Portugália, Zoomarine) is, ami szintén egy népszerű családi szabadidős, hűsítő, vízi park, ami egyben egy delfináruim is, ahol palackorrú delfineket, gyógyítanak, nevelnek, és talán ezekkel a vidám, tengeri bohócok segítségével próbálják rávenni az embereket a környezetszennyezés valamilyen szintű visszaszorítására. Az aktuális show műsor előtt volt egy igen megható kisfilm ezzel kapcsolatban, amit több helyen meg lehet nézni, de én nem mondanám el a történetét. Esetleg annyit, hogy valóban elgondolkodtató.

P1170096

Sokak számára, így természetesen Moncsinak is a legnagyobb élmény mégiscsak a közös fényképezkedés lehetősége, ezekkel a tengeri mókamesterekkel, ami nem feltétlen olcsó, de ha úgy állsz hozzá, hogy ezzel az összeggel valamelyik nap Te fizeted a delfinek vacsoráját, vagy hozzájárultál a faj fenntartásába, akkor már nem is fáj annyira. Igen tudom, itt jönnek majd a fanatikus állatvédők, mely szerint a delfineknek a tengerben a helye, és nem ilyen parkokban, amivel egy tökéletes világban egyet is értenék, ahol nem vadásszák le a delfineket hobbiból, vagy csak úgy heccből. Ám amíg ezen nem változtatunk, addig sajnos szükség van az ilyen jellegű parkokra is, ahol a kis vízi barátainkra gondos szemek vigyáznak.

IMG_1311
P1170163

A városban rengeteg szabadidős tevékenységet nyújtó vállalkozás kínálja szólgáltatásást, aminek az igen jelentős része kisebb-nagyobb tengeri, helyesebben óceáni hajó túrák, búvárkodások. Éppen ezért érdekes felgfedezés volt az úgynevezett piac-túra. Mivel Moncsi nagy piac kedvelő, így ennek jártunk picit utánna. Főleg annak, hogy ez vajon miért 30 euró, per napszemüveg. Olyan válaszokat kaptunk, hogy ez több piac, és hogy benne van a transzfer a szállástól, illetve lesz vezetőnk is. Ám ezzel nem, igen tették magasra a lécet, nem igen csábítottak el. Viszont maga a piac, mint olyan vonzónak tűnő programnak igérkezett. Igy egy helyi kiskocsmában elkezdtünk beszélgetni a helyiekkel, akiket kikérdeztünk arról, hogy mit kell erről a piac dologról tudni. Elmondták, hogy hol van, hol tudunk felszálni a buszra, ami oda visz, (hogy-hogynem pont a szálloda mellett volt az egyik megálló, és fejenként 70 centet kellett fizetni a jegyért. érdekes volt, hogy amikor szombat reggel megérkeztünk, fejenként 70 centért, pont akkor jött egy nagyobb turistacsoport idegenvezető kíséretében, akikre szemmel láthatóan sikerült rámelegiteni ezt a programot.

A piac két fő részből áll, így a bejárat elötti kacat-piacból, ahol gyakorlatilag bármit megvehetsz, és jobb és autentikusabb kincseket lehet találni, mint akármelyik ajándékboltban, és főleg olcsóbban is, illetve a nagy zöldség/gyümölcs piac, ahol a helyi finomságok tárháza várja a helyieket, és a turistákat. Nekem ez azért volt különösen nagy élmény, mert Írországban lakva nagyon ritkán lehet hozzájutni igazi, napérlelte, zamatos gyümölcsökhöz, Portugália valódi izeihez, így jól bevásároltam és a következő napokat mindig friss, hűtöttt gyümölccsel sikerült indítani.

P1170157

Portugália és a város, különösen az Óváros rész, kellemes mediterrán hangulatával, változatos tenger partjával, a zegzugos utcákra kihajló narancs, citrom és gránátalma fáival, és a naplemente körül rendszeresen megjelenő faszén-grill hús – fűszer – tenger illatával remek kikapcsolódást tud nyújtani, és igazán jó hely nyaralásra szinte minden korosztály számára, pároknak, magányos turistáknak és gyermekes családoknak is.