Szilveszter

Home » Szilveszter

Loading

Baker sziget

GMT+14 (Magyarország – December 31. 11:00)

Itt ünneplik először az újévet és itt van először Szilveszter. Kiribati az Egyenlítő mentén elhelyezkedő 33 korall szigetből áll, félúton Hawaii és Ausztrália között. Ez az egyik leghíresebb időzóna, mivel itt van a legkeletibb és a legnyugatibb időzóna is. A sziget csoporton használt időzónák között 26 óra különbség van. Minden nap vannak olyan órák, amikor a Földön három dátumot használnak az éppen aktuális napra. Például: Amikor nálunk kedd délután egy óra van, akkor Kiribati keleti felén már szerda hajnal, a Baker-szigeten viszont még csak hétfő éjjel. Ezért is ünneplik elsőként és utóljára az Új Évet.

GMT+14 Baker sziget

Tonga

GMT+13 (Magyarország – December 31. 12:00)

Kiribati 1994. december 31-én a keleti felére vonatkozóan módosítást vezetett be, hogy elkerülje azt, hogy az országban egyszerre három nap legyen. A +13 GMT-vel rendelkező területek 25 órás különbséget mutatnak a -12 órás GMT-vel rendelkező területekhez képest.

GMT+13 Tonga

Fiji

GMT+12 (Magyarország – December 31. 13:00)  

Fiji szigeteken az újév ünnepét nemcsak egy napig, hanem legalább egy hétig vagy még tovább ünneplik. A fiji emberek úgy ünneplik az újévet, hogy egy földre helyezett szőnyegre ülnek és kezükkel fogyasztják el az újévi ételt. Utána pedig 1 hetes bulival ünnepelnek, amelynek része a tűzijáték és az egymásra locsolt víz.

GMT+12 Fiji

Mikronézia

GMT+11 (Magyarország – December 31. 14:00)

Szerintem, ha ide eljutsz, akkor bátran elengedheted a naptárt, a napokat az időt, és csak élvezd a teljes kikapcsolódást, és az elvonulást a civilizációtól.

GMT+11 Micronézia

Ausztrália

GMT+10 (Magyarország – December 31. 15:00)

A nagyobb városokban éjfél előtt az emberek úgynevezett beöltözős tematikájú bulikat szerveznek, ahol éjfélkor össznépi visszaszámlálással búcsúznak az évtől. Január első napján szabadtéri sütögetésekkel, és fesztiválokkal köszöntik az újévet.

GMT+10 Ausztrália

Japán

GMT+9 (Magyarország – December 31. 16:00) 

A Joya no kane a harangozás hagyományos szertartása van Japánban szilveszterkor. Az újévi szerencse harangozás pontosan éjfélkor kezdődik és pontosan 108-szor szól. A hagyomány a buddhista hiedelmekre nyúlik vissza, ahol a harangok 108-szor szólnak, hogy képviseljék az adott vallás világi vágyait vagy bűneit. Az ünnepségeket általában buddhista templomokban tartják.

GMT+9 Japán

Kína

GMT+8 (Magyarország – December 31. 17:00)

Szilveszterkor a kínai emberek pirosra festik bejárati ajtókat, ami szerencsét hoz a következő évre. A piros a legszerencsésebb és legboldogabb szín Kínában, ezért ez a legnépszerűbb szín, amelyet az ünnepségek, például esküvők és a kínai újév alkalmával viselni vagy mutatni szokás. (Kínában az újév az európai naptár szerint idén február 12-én kezdődik)

GMT+8 Kína

Szibéria

GMT+7 (Magyarország – December 31. 18:00)

Szibériában búvárok ültetnek újévi fát a befagyott tavak alá. Hasonlóan a karácsonyfához, a szibériai újévi fa (vagy yolka) állítólag a Frost atya eljövetelét jelenti, de ültetése az újrakezdést is szimbolizálja. A befagyott tóbaugrás is kiegészítője az év végi ünnepségeknek.

GMT+7 Szibéria

Bhután

GMT+6 (Magyarország – December 31. 19:00)

A bhutáni “szilveszter” 15 napig tartó ünnep. Ilyenkor a családok néhány nappal korábban felkészülnek “Losarra” alaposan kitakarítva otthonukat, illatos virágokkal díszítik a falakat, liszttel festett JÓ jelekkel, (nap, hold vagy fordított horogkereszt) és cédrus, rododendron és boróka ágakat égetnek füstölőként. Az összes adósságukat rendezik, a veszekedések megoldják, új ruhákat vásárolnak és speciális ételeket készítenek.

GMT+6 Bhutan

Oroszország

GMT+5 (Magyarország – December 31. 20:00) 

Oroszországban az emberek a szilvesztert elég különösen ünneplik. Papírra írnak egy kívánságot, elégetik, és a hamut egy pohár pezsgőbe dobják. Ezt az italt meg kell inni és még az újév első percében be kell fejezni.

GMT+5 Oroszország

Örményország

GMT+4  (Magyarország – December 31. 21:00) 

Örményországban éjfélkor egy gránátalmát a jó szerencse érdekében a földre dobnak. Minél több darab és mag terül el a földön, annál sikeresebb lesz az új év. A gránátalma színe és alakja állítólag hasonlít az emberi szívre, és szimbolizálja az életet, a termékenységet és az egészséget.

luchshie-sorta-granatov-opisanie

Törökország

GMT+3  (Magyarország – December 31. 22:00) 

Törökországban jó szerencsét hoz, ha sót szórunk a küszöbre, pontosan éjfélkor. Mint sok más szilveszteri hagyomány a világ minden tájáról, állítólag ez is elősegíti a békét és a jólétet az új év során.

GMT+3 Törökország

Görögország

GMT+2  (Magyarország – December 31. 23:00) 

Görögországi hagyományként, vöröshagymát akasztanak a ház bejárati ajtajára, ami az újjászületés és a békés eljövendő év jelképe. A szerencse érdekében pedig éjfélkor felhúzák a hagyományos mutatós órákat.

GMT+2 Görögország

Spanyolország

GMT+1  (Magyarország – December 31. 24:00) 

A spanyol újévi szokások szerint éjfélkor minden egyes harangozásnál be kell kapni 1-1 szőlőszemet, hogy szerencsét hozzanak az újévre. Ha elszámolják magukat, balszerencse vár rájuk.

GMT+1 Spanyolország

Portugália

GMT+/-0 (Magyarország – Január 1. 01.00) 

Portugáliában úgy vélik, hogy éjfélkor háromszor kell ugrani egy pohár pezsgővel a kezében, anélkül, hogy kilöttyenne, majd a hátad mögé kell önteni anélkül, hogy megnéznéd. Ez állítólag az egész éven át tartó rosszakat hagyja maga után. Ha valakit közben eltalálnak a pezsgővel, ne aggódjon mert egész évben szerencséje lesz.

GMT-0 Portugália

Atlanti óceáni idő

GMT-1 (Magyarország – Január 1. 02.00)

Nincs olyan ország, ami ezt az időzónát használja. Elméletileg 24 időzónát határoztak meg; UTC-11-től UTC+12-ig. Ezzel szemben 40 időzóna létezik, UTC-12-től UTC+14-ig, némely időzóna félórás, vagy negyedórás eltéréssel.

GMT-1 Atlanti óceán

Atlanti óceáni idő

GMT-2 (Magyarország – Január 1. 03.00)

Az is eléggé zavarba ejtő, hogy nagy kelet-nyugati kiterjedésű, földrajzilag több időzónába tartozó országok képesek egyetlen időzónát használni. Indiában például mindenhol UTC+5:30 van, az öt időzónán elterülő Kínában pedig mindenhol pekingi időt, UTC+8-at mérnek. Ennek eredményeként Kína nyugati felén délután háromkor delel a nap, és a két szomszédos ország közötti legnagyobb időeltérés is ennek köszönhető: például, ha egy kínai átsétál Afganisztánba, három és fél órával kell visszatekerni az óráját.

GMT-2 Atlanti óceán

Brazília

GMT-3 (Magyarország – Január 1. 04.00)  

A brazilok szilveszterkor fehér virágokat dobnak az óceánba, a Tenger Istennőjének való felajánlásként, aki az édesanyák és a gyermekek védője. 

GMT-3 Brazilia

Bolívia

GMT-4 (Magyarország – Január 1. 05.00)

Bolíviában fontos a bugyi színe szilveszterkor! Azok, akik szerelmet és szenvedélyt keresnek december 31-én piros bugyit viselnek. A sárga fehérnemű boldogságot és pénzt hoz. A zöld a jólétet, a rózsaszín a barátságot, a fehér a reményt és a békét teremt.

GMT-4 Bolívia

Kolumbia

GMT-5 (Magyarország – Január 1. 06.00)

Szilveszterre az emberek nagy bábokat vagy madárijesztőket készítenek és olykor ezeket tűzijátékkal is megtöltik. Ezek a tárgyak olyan embereket jelképeznek, akiket nem szeretnek, vagy akik meghaltak az elmúlt évben. Éjfélkor a kolumbiaiak felgyújtották a babát, amely felrobban és elég, ezért szimbolikusan elégeti az Óévet és mindazt, amit képvisel.

GMT-5 Kolumbia

Ecuador

GMT-6  (Magyarország – Január 1. 07.00)

Szilveszter délután a férfiak szerte az országban vicces ruhákat vesznek fel, magas sarkú cipőket, rövid szoknyákat és női parókákat viselve, léggömbökkel kiegészítve. Ezután az utcára vonulnak, megállítva a forgalmat, hogy aprópénzt kérjenek, mielőtt az autósok tovább mennek. Az összegyűjtött pénz egy közös edénybe kerül, és az esti buli ebből van fedezve.

GMT-6 Ecuador

Kanada

GMT-7  (Magyarország – Január 1. 08.00)

Kanadában is újévi hagyomány a “jegesmedve-úszás”, amikor a jeges vízben mártoznak meg az emberek, mindezt a jótékonykodás és a móka égisze alatt, mert ilyenkor rengeteg különböző szervezetnek lehet adakozni.

GMT-7 Kanada

Amerikai Egyesült Államok (U.S.A.)

GMT-8 (Magyarország – Január 1. 09.00) 

Miután visszaszámolták a Szilveszter másodperceit éjfélig, sokan megosztanak egy különleges szilveszteri csókot! A hagyomány abból a meggyőződésből fakad, hogy éjfélkor valaki megcsókolása megakadályozza a magányt az elkövetkező évben, és elűzi a rossz szellemeket!

GMT-8 U.S.A.

Alaszka

GMT-9 (Magyarország – Január 1. 10.00) 

Alaszkai időzóna, de amerikai Szilveszter hagyományok. Bár az időzónák döntő többsége között egy órás eltérések vannak, néhány ország és tartomány úgy döntött, hogy inkább fél, negyed vagy háromnegyed órával tolják el az időt. 

GMT-9 Alaszka

Francia Polinézia

GMT-10  (Magyarország – Január 1. 11.00)

Francia Polinéziához tartozik például, Bora Bora, kell ennél több? Itt bátran elengedheted a naptárt, a napokat, az időt, és csak élvezd a teljes kikapcsolódást. Ha mindenképpen szeretnéd az újévet ünnepelni, teremts magadnak egyéni Szilveszter hagyományt. 

GMT-10 Francia Polynézia

American Samoa

GMT-11 (Magyarország – Január 1. 12.00)

A világ legkisebb országai találhatóak itt, mint például: Niue, American Samoa, Swains Island, United States Minor Outlying Islands, Jarvis Island, Kingman Reef, Midway Atoll, Palmyra Atoll, melyek némelyike lakatlan. Ennek következtében nem igazán alakultak ki aSzilveszter hagyományai ezen szigeteken.

GMT-11 American Somoa

Kiribati

GMT-12 (Magyarország – Január 1. 13.00)

A szomszédos szigeten (Baker szigeten) kezdődött az újév 26 órával ezelőtt, amikor is Magyarországon Szilveszter délelőttjét írtunk, pontosan 11 órát, addig ezen pici szigeten még csak december 30-a este 22:00 volt. Érdekes ugye? 

GMT-12 Kiribati