Skandináv kerékpártúra, 90. nap. Norvégia, Namsskogan.

Home » Skandináv kerékpártúra, 90. nap. Norvégia, Namsskogan.

 495 ember olvasta mar el ezt az írást

Skandináv kerékpártúra, 90. nap. Norvégia, Namsskogan. 2011 augusztus 6.

Augusztus 6. szombat, a 90. nap

Hát igen, talán éreztem! Éjfél körül megint azzal aludtam el, hogy szakad az eső. Ami még nem lett volna nagy baj, de reggel arra is ébredtem. 10-kor szántam rá magam, hogy nem erőltetem tovább az alvást, de kimozdulni sem tudtam anélkül, hogy rögtön szét ne ázzak. Beloptam a sátorba a reggelit, megreggeliztem, és olvasni kezdtem.

Skandi 124
Skandi 127

Egy óra magasságában már biztos voltam benne hogy nem indulok tovább, részint már minden tiszta víz volt, részint annyira esett, hogy a becsomagolás ideje alatt minden, ami kicsit is még száraz maradt, elázott volna. Ez egy pihenőnap.

Két óra körül csillapodott annyira, hogy kávét tudtam főzni, közben felvettem a vízálló szerelést, besétáltam a faluba, tudtam, hogy még nyitva van a bolt. Az út és a folyó közötti fás részt egy nagyon klassz kis sétálóútnak alakította ki a helyi önkormányzat. Egy murvával felszórt gyalogút kanyarog a fák között a faluszéli vendégházig. Kétszáz méterenként gerendából készült fedett esőbeállók vannak, és Norvégiában itt láttam először a svéd mintát, felhasogatott száraz tűzifa van bekészítve a tűzrakáshoz, melegedéshez, sütés-főzéshez. Nagyon praktikus!

Skandi 129
Skandi 132

Az út mellett a környék növény és állatvilágát bemutató fényképes, rajzos ismertetőtáblák, sajnos csak norvég nyelven. Az eső most is esett végig, hol csöndesebben, hol pedig felhőszakadás szerűen rázendítve. A levegő is csöpögött, így nem csoda, hogy a sűrű aljnövényzetben hihetetlen mennyiségű gomba ingerkedett velem. Volt gyönyörű, hatalmas piros kalapú, és citromsárga is, na, ezekre mertem volna fogadni, hogy mérgesek.

Skandi 126
Skandi 137
Skandi 136

A bolt tele volt, nagy körzetben ez az egyetlen, az úton levők is szombat lévén most töltötték fel hétvégi készleteiket. Én tésztát vettem, hozzá egyik napra édes-savanyú kínai mártást, a másikra (ez volt ma este) baconos sajtkrémet. Az esőben visszasétáltam, megint behúzódtam a sátorba, és filmeket néztem. Mindig lestem, hogy meddig bírja az akku, mégis csak sérült az egyik napelem, ráadásul nap szinte nincs is, de bírta, egész nap szerintem hat filmet néztem meg, képeket másoltam, és bírja.

Skandi 138
Skandi 131

Vacsorafőzésre megint be kellett öltöznöm, folyamatosan esik, nem tudom holnap mi lesz. Csak abban bízok, hogy nagyon hirtelen változások szoktak jönni. Eseménytelen napnak van vége, talán annyi még, látszik, hogy mind időben, mind térben haladok előre illetve dél felé, szép lassan visszatérnek a sötét éjszakák. Pláne úgy, hogy mindent vastag felhőréteg takar. Hát, reggel majd látjuk!

90. éjszaka, Namsskogan mellett, egy folyó partján. 64°55’27.92″ 13° 06’10.68″

89-90.