Skandináv kerékpártúra 7. nap, Szlovákia, Kassa.

Home » Skandináv kerékpártúra 7. nap, Szlovákia, Kassa.

Loading

Skandináv kerékpártúra 7. nap, 2011. május 15 vasárnap, Szlovákia, Kassa.

Május 15. vasárnap, a 7. nap

Mára, vasárnap lévén, (mint egy jó keresztény) pihenőnapot iktattam be. Persze, az első hat nap feszített tempója, mivel az út elején voltam, és még csak nem járódtak be az izmok, ízületek teljesen, ezt a pihenőt indokolttá is tették. Na meg az 58 év… Reggel negyed kilenckor keltem, jó szeles és borús időre. Éjszaka hallottam, ahogy folyamatosan kopog az eső, de nem verte ki az álmot a szememből. Megreggeliztem, kávé, majd leakasztottam az utánfutót, és egy rövid szerviz, fékállítás, tengelyigazítás következett.

Gyors szerviz a kempingben.

Ezután városnézésre indultam. Könnyen betaláltam a belvárosba. Maga a történelmi Kassa, a környező domboldalakba épített panel lakótelepek által közrefogott völgybe épült Óváros. Útközben elhaladtam a hatalmas Steel-aréna mellett. A Vasmű által épített csarnok a nemsokára kezdődő jégkorong VB-re készül.

Skandi 073
A jégkorong VB-re készülve.

Beljebb haladva e Szovjet hősi emlékmű következett, itt még a mai napig áll a megemlékezés és a tisztelet, a hála mementójaként.

Skandi 074
Szovjet hősi emlékmű.

A közvetlen belvárosi rész gyalogos övezet. Mivel most vannak a Kassai Napok, na meg az említett jégkorong Vb miatt is, hatalmas, az ezt közvetítő kivetítők, és kitelepült vendéglátóhelyek foglalják el az utcákat, és teremtenek majális hangulatot. A Főteret a Szt. Erzsébetnek szentelt Dóm hatalmas épülete uralja.

Skandi 075
Szent-Erzsébet Dóm.

Az első kis templom 1378-ban leégett, ezután kezdték építeni a katedrálist. 140 év múlva, 1520-ban adták csak át, de 1556-ban megint leégett. A mostani formáját, 1896-ban nyerte el.

Skandi 077
A Rákócziak nyughelye.
Skandi 080
Oldalkapu.

Itt nyugszik II. Rákóczi Ferenc, Fia József, és édesanyja Zrínyi Ilona. A templom kertjét a Kassa Angyala szobor díszíti.

Skandi 076
Kassa angyala.

A templom oldalánál a szemben levő Nemzeti Színházra néző szökőkút, mellette harangjáték zenél minden órában.

Skandi 082
Zenélő szökőkút a Színház előtt.
Skandi 083
Harangjáték.

Az egész Belvárost gondozott parkok, szépen karbantartott régi épületek uralták. Nagyon régen, még szüleimmel voltam gyermekként itt, de nagyon tetszik a város, és hangulata.

Skandi 079
Sétálóutca.
Skandi 085
Ékszerdobozok.
Skandi 078
Még egy kijárat a Dómból.

Megcsodáltam a Fő utcán az éhínség, a pestisjárvány, a háború elkerülése érdekében 1722-ben felállított Immaculata barokk szoborcsoportot, majd a Kelet-Szlovákiai múzeum évszázados épületét.

Skandi 086
Immaculáta szoborcsoport.
Skandi 087
Kelet-Szlovákiai Múzeum.

Veterán-autó fesztivál is volt, és igencsak meglepődtem, hisz a kiállítás, és a feeling kimondottan a Szovjet hadseregre volt kihegyezve. Otthon ezt nem tudtam volna elképzelni.

Skandi 089
Időutazás.
Skandi 088
Selfie.

Persze voltak egyéb matuzsálemek is, kimondottan értékes sportkocsi gyűjtemény sorakozott fel.

Skandi 090
Ha jól emlékszem MG.

Remek hangulat volt, levegőben a pecsenyesütők illatai tették próbára az akaraterőmet, gyorsan telt az idő, meg is éheztem már. Kompromisszumként egy lángost ebédeltem, és bementem a Tescóba a vacsora és a holnapi reggeli beszerzésére.

Fényképeztem, nézelődtem, kipróbáltam a wifi-t, volt nagyon jó térerővel. Sikerült beszélgetnem kedvesemmel, Edinával. Ő megnyugodott, nekem meg még jobban hiányzik! De ez az út sok áldozatot is követel. Közben a ragyogó, pólótrikós napsütés megint beborult, hirtelen sok fokot hűlt a levegő, fel kellett vennem az esőszerelést, úgyhogy visszajöttem a kempingbe. Azt hiszem jól tettem, mert a naplóírást még kint kezdtem el asztalnál, de a közben kitört komoly kis vihar miatt most itt a sátorban fejezem be. Szakad az eső, a sátrat cibálja a szél, sok fokot hűlt a levegő (most 15 fok van), szóval nem túl biztató. Reggel szeretnék továbbindulni, remélem nem lesz a rosszidő az akadály, mert azért viharban nem vágok neki. Most este még egy vasárnapi vacsora, málnakrém leves, baconos tojásrántotta, este film, majd alvás.

7. éjszaka, Kassa kemping 48°41’15.58” 21°15’25.93”

6-7.