Skandináv kerékpártúra, 51. nap. Finnország, Rovaniemi.

Home » Skandináv kerékpártúra, 51. nap. Finnország, Rovaniemi.

Loading

Skandináv kerékpártúra, 51. nap. Finnország, Rovaniemi 2011. június 28.

Június 28. kedd, az út 51 napja.

A pihenésé! Lényegében egy eseménytelen nap van mögöttem. Reggel jó sokáig sikerült aludnom, a matrac bevált. Valóban nem sok az a 2.5cm, megérzem, mikor egy hangya elmászik alattam, de legalább nem hideg. Tényleg jól szigetel. Ébredés után olvasgattam, szerencsére a pici lányomtól, Katustól kapott e-book olvasón van vagy 50-60 jó könyv, nem tudok unatkozni. Dél körül besétáltam a bevásárló központba, részint kajáért, részint meg csak úgy, nézelődni.

Skandi 1032

Ebédre elősütött, fasírtszerű húsgombócokat vettem, azt egy kis forró olajon, és főleg kevés gázzal ehetővé lehet tenni. Mikor visszasétáltam ezt meg is tettem, és meg is ettem, finom volt. Aztán olvasás, és mint jobb (igaz mediterrán helyeken) elengedhetetlen, megtartottam a déli sziesztát. Magyarul elaludtam olvasás közben. Valamikor négy óra körül tértem észhez, de nagyon jól esett, úgy látszik csak fáradt vagyok egy kicsit. Hogy feléledjek, megint egy kis sétára indultam, bent a központban pezsgett az élet. Érdekes hogy mióta megérkeztem, tehát szombat este óta nem az, hogy nem esett, de felhő is alig volt, a hőmérséklet pedig napközben 26-28 fok között van Rovaniemiben! Tiszta nyár a sarkkörön. A parkokban mindenütt napozó emberek, a házak közt, ahol nem érvényesül a szél kellemesen hűtő hatása, kimondottan éget a nap.

Skandi 1030

Rovaniemi kávéházai, vendéglőinek teraszai tele vannak, igaz, és ez szintén meglepő, elvágólag este 9-ig. (otthon 8 óra). Akkor kiürül minden, elnéptelenednek az utcák, a bevásárlóközpontok, üzletek bezárnak, holott még hétágra süt a nap. Én már korábban visszajöttem, megint csak a sátorban heverészek, netezek, skypen próbálom pótolni a személyes együttlétet a szeretteimmel. (Nem az igazi!)

Skandi 1077

Ahogy ráérősen élem az életem, jobban ráérek nézelődni. Jó pár követhető, hasznos dolgot láttam, amik apróságnak tűnnek, de az ember elgondolkodik, tényleg, nálunk miért nem így van? Itt a park mellett, ahol „lakom”, mellesleg a kishajó kikötő is itt van, egy számomra új, de nagyon ésszerű létesítményt fedeztem fel, szőnyegmosó helyet. Ez olyan, hogy 6 sorban hosszú, embermagasságú állványok vannak, közvetlen a folyóparton. Mellette hosszú, rozsdamentes acél kádak állványra helyezve, fölöttük pedig végig lyukacsos csőből folyik a víz. A használata rendkívül egyszerű, bárki idehozza a szőnyegét, felveszi a gumicsizmát, gumikötényét, (esetleg fürdőruhára vetkőzik), kimossa a szőnyegét, az ugyancsak itt található kéthengeres mángorló présen áthajtva kipréseli belőle a nagyja vizet, majd kiteríti az állványra. Aztán hazamegy. Majd egy-két nap múlva visszajön, és hazaviszi a száraz szőnyeget. És ami nekünk talán meglepő, két nap múlva még meg van! Állandóan tele van, néha még sorban is állnak.

Skandi 1072

A másik apróság a kaják megvásárlásakor tűnt fel, minden felvágott, húsgombóc, kolbász, stb. öntapadós, visszazárható csomagolásban van. Tehát ha nem fogyott el egy használatra minden, egyszerűen visszasimítod az öntapadós szélét, és pont úgy le van zárva légmentesen, mint mikor megvetted.

Aztán: erre elég későn jöttem rá, sok műanyag vizes flakont dobtam ki, pedig mind visszaváltható. A nagyobb áruházakban automaták nyelik el az üres palackokat, és adnak érte vissza 40 centet, több mint 100ft-ot. Az alumínium dobozokért 30 centet kapsz.

Skandi 1076

Szintén az áruházakban tűnt fel egy nagyon praktikus és egészséges dolog. Pontosabban a WC-ben. Itt ugyanis szerencsére ingyenes a nyilvános WC. És észrevettem, hogy minden fülkében van kézmosó, és minden kézmosóhoz egy altest mosó, egy hosszú csövű apró zuhanyrózsa is tartozik. Természetesen meleg víz jön belőle, és a higiénia követelményeinek megfelelően, mikor végzett az ember, rögtön meg is tud mosakodni, az automata által folyamatos fertőtlenített, és szárított törülközővel, vagy akár papírtörlővel, (mindig van benne) meg is tud törülközni. Ez egy hosszú mozgós nap, vagy egy út előtt rendkívül sokat jelent.

Jópofa a lakótelepi lépcsőházak lábtörlője is. Nem a szokásos, elkoszolódott lapos lábtörlő van a bejáratnál, hanem három, U lakban rögzített kefe, ami hosszú, erős műanyag sörtéivel egy-két végighúzással tényleg letisztítja a cipőt, és nem csak a talpát, hanem az oldalára ragadt sarat is eltünteti.

Skandi 1026

Ugye milyen apróságok, és mennyivel könnyebbé, kellemesebbé tudja tenni a mindennapi életet? Hát mára kb. ennyi, ugye tényleg eseménytelen, (de nem tanulságoktól mentes!) nap volt. Még holnap is maradok!

Skandi 1078
Rovaniemi

51. éjszaka, Finnország, Lappföld Rovaniemi egyik parkjában, vadkemping. 66°30’14.34” 25°44’37.15”

50-53.