Skandináv kerékpártúra 5. nap. Magyarország, Lak.

Home » Skandináv kerékpártúra 5. nap. Magyarország, Lak.

 637 ember olvasta mar el ezt az írást

Skandináv kerékpártúra 5. nap. Magyarország, Lak. 2011. május 13.

Május 13. csütörtök, az út 5. napja

Egy majdnem nyugodt éjszaka után, borús, hideg reggelre ébredtem miskolci vadkempingemben. A majdnem-et egy heavymetal zenekar koncertje jelentette valahol a közelben. Jól csinálták az őrületet, csak iszonyatos hangerővel, és én inkább egy csendes pihenőre lettem volna vevő már éjfél után.

Egész éjjel félálomban fáztam, és reggel bizony 11 fokot mutatott a hőmérőm. Lógott az eső lába, így mindent megcsináltam a sátorbontás előtt, a maradáson gondolkodtam. Mára úgyis pihenőnap volt beiktatva. Bár városnézésre, azt viszont törölni kellett, mivel a csomagot, kemping nem lévén, nem tudtam zárt helyt hagyni.

De fél 10 körül kikékült az ég, indultam. A Plázánál megálltam, ideje volt Euróról gondoskodni, közeledett Szlovákia. 

Skandi 046
Főutca, Miskolc

Összekötöttem egy villám városnézéssel, sétáltam egyet a Főutcán, megcsodáltam a Belváros szép parkjait, rég jártam már Miskolcon.

Skandi 048
Park az Avas tövében

Park az Avas tövébenBevásároltam az esti főzéshez, töltöttem ki lottót. Hátha! Majd tovább, és az annyira utált csúcsforgalomban kievickéltem a városból. Pár km után felüdülés volt egy csendes mellékútra térni. Valahogy jobban szeretem a feketerigó hangját bármelyik kamionénál.

Skandi 059
Csöndes mellékutak.

Szép kis falvakon vezetett a GPS. Sajószentpéter után mellém simult a Sajó keskeny szalagja, majd következett Edelény, a fatornyos tájházával.

Skandi 053
Sajó.
Skandi 054
Edelény, közösségi ház.

Jó nagy kerülővel, de csendes, forgalommentes utakon haladtam. Aminek ára van. Mert a mellékutaknál nem fordítanak különösebb figyelmet arra, hogy mekkora az emelkedő. Azok a leglogikusabb útvonalon kanyarognak, minden falut érintve, egyik dombról le, a másikra fel. És persze az utánfutóval azt nyeregben megmászni már lehetetlen. Ma csak 42 km-t sikerült haladnom, de abból 12-t biztos toltam a biciklit, hegynek fel. Én negyven-lépéses módszernek neveztem, mivel negyven lépésenként meg kellett állnom levegőt venni. Hát sok ilyen szakasz volt!

Skandi 057
Sárguló repcemezők.

Fél háromkor az egyik mászás közben eleredt az út első esője. Felvettem a vízhatlan szerelést, de csak erősödött a zápor, meg egy faluszéli ház előtt nagyon kínálta magát egy tisztás, oltalmat adó szilvafacsoporttal, hát beálltam. Mivel kitartóan esett, gondoltam ennek mára annyi, felállítottam a sátrat, és behúzódtam. Úgy gondoltam, ha nem csendesedik, megvan a remek esti táborhelyem. Nem sokára hangok, három kissrác, meg a ház gazdája üdvözöltek. Kérdezték maradok-e éjszakára, van-e valamire szükségem? Vizet kértem, és mondtam, ha eláll, még tovább megyek. Bár csábító volt, hogy marasztaltak, mondván este lakodalom lesz náluk, de hirtelen megint kisütött a nap, inkább indultam tovább.

Skandi 056
A távolban már a Tátra.

A következő durva emelkedő közepén már arra gondoltam, hogy bárcsak maradtam volna, de holnap reggel sem lett volna jobb ezt megmászni. És még volt egy pár ilyen. Gyönge vigasz, hogy mindegyik után lejtő jön, mert nyilvánvaló hogy utána megint emelkedő. Mint az élet… Jöttem, egyik domb a másik után, és ugyan így a falvak. Szeretek minél hosszabb utat, minél több km-t, minél több emelkedőt letudni, mert azokat már holnap nem kell, és mind közelebb visz a célomhoz.

Skandi 060
A vándorokért…..

De este 6 lett, és egy lejtmenet után beestem egy újabb kis faluba, amit nemes egyszerűséggel Lak-nak hívnak. (Beesés: ma megdöntöttem a sebesség-rekordomat, az egyik durva lejtőn 50-el gurultam. Utánfutóval! Kicsit halálfélelmem volt, néha „beszitált” a vontatmány, és felvillant bennem, mi lenne egy defekt, vagy egy fékszakadás következménye. Fékezni csak szakaszosan lehet, így is égett gumiszag jött elölről, és gondolom a kontra is melegedett rendesen. Na de az a fránya adrenalin szomj!! )

Skandi 061
Lak, iskola.

Szóval, ahogy beértem, rögtön egy Általános Iskola, előtte szép füves terület, ez engem várt! Az ablakból hangos zene szűrődött ki, gondoltam diák-buli. De az ablakban felnőtt fejek jelentek meg, tőlük kértem jelbeszéddel engedélyt a sátorverésre. Megadták. Letáboroztam, és éppen készültem krumplit pucolni a paprikás krumplihoz, mikor küldöttség érkezett az iskolából, elfogadok-e egy kis vacsorát? Sült csirkemell, csirkecomb, kétféle saláta, kenyér. Hát, elfogadtam, a krumpli maradt holnapra. Bemutatkoztunk, Ők épp összevont névnapot tartottak. Kérdezték kérek-e valamit, én csak vizet kértem reggelre. Visszajöttek, újabb tányéron sütemények, víz, ásványvíz, reggelire joghurt, édességek, kifli. Szóhoz sem nagyon tudtam jutni! Főleg mert tele volt a szám csirkecombbal… Lenyeltem, és mivel érdeklődtek, meséltem az utamról. Nagyon tetszett a tervem, sok sikert kívántak, óvtak a falu, (és az útba eső többi) „nemzetiségeiktől”. Remélem ok nélkül…

Skandi 062
Praktikus táborhely.

Most este 10 óra van, jól lehűlt az idő, megint hideg éjszaka lesz. Reggel indulás tovább.

5. éjszaka, Lak falu, út mellett. 48°20’37.16” 20°52’15.95”

5.