Az utazás izgalmas változatai

Home » Az utazás izgalmas változatai

Loading

Az utazásban nemcsak a megérkezés után kezdődik a nagy kaland és a kikapcsolódás, hanem maga az utazás is rengeteg élményt és kalandra ad lehetőséget.

Nekem nagy példaképeim többek közt Frei Tamás, akit nagyon tisztelek de főleg irigylek mint nagy tudású világlátott embert, aki beutazta gyakorlatilag az egész Földet, és igazából az összes Rejtő Jenő szereplő is, akik a tengereken kalandozták körbe a világot, mint például Fülig Jimmy, Piszkos Fred, Senki Alfonz, vagy Tuskó Hopkins. Vagy gondoljunk csak a Verne Gyula méltán híres könyvéből készült, 80 nap alatt a Föld körül Willy Foggal rajzfilmre… na és persze a könyvre is. A főhőssel ott is rengeteg kaland és érdekesség történik, amíg országokon, kontinenseken népcsoportokon és kultúrákon keresztül körüljárja a Földet. Az alapsztori, hogy Willy Fog, a feddhetetlen angol úriember a 19. Század vége felé fogadást köt klubja többi tagjával, hogy 80 nap alatt megkerüli a Földet, bizonyítva, hogy a közlekedés mennyit fejlődött abban az időszakban.

Az utazásokkal kapcsolatban, mindenkinek vannak élményei, de azért sokszor sokaknak az út csak egy szükséges rossz a nyaralásban, pihenésben, kikapcsolódásban. Én elég sokat utaztam, sokféle módon, így például régen “potyáztam” vonaton, belógtunk tehervagonokba, körbe stoppoltuk Magyarországot, utaztam hajón, repülőn, teherautó platóján, lovaskocsin, kamionban….. Szinte mindenen, ami mozog.

Lássuk, miképp lehet napjainkban magából az utazásból egy remek kalandot összehozni:

Kezdjük a hagyományos

Buszos utazás

Ugye mindenki emlékszik a klasszikus osztálykirándulásokra, amikor mindenhol füstölő lepukkant buszokkal mentünk el például Egerbe várat nézni, vagy  a Bükkbe egy erdei táborba.

Ezt gondolta tovább egy cég és és egy 20.000 kilométeres, 70 napos, 18 országot érintő buszos turát indít az Indiai Delhi városábol Londonba. A busz India, Mianmar, Thaiföld, Laosz, Kína, Kirgizisztán, Üzbegisztán, Kazahsztán, Oroszország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Németország, Hollandia, Belgium és Franciaország érintésével érkezik Angliába.

image

A buszjegy £3,500 körül indul, amiben azért elég sok, de minden benne van. Itt tudsz jegyet venni, ha gondolod:

https://bustolondon.in/

Azért eszembe jut, hogy ha nekünk ilyen buszos osztálykirándulás jutott volna, már Delhi külvárosában cserélgettük volna a fasirtos zsömlét a kispajtásunk májkrémes “szendójára”, és az egész busznak pillanatok alatt lett volna rántott-hús illata…. 😀

Ha ez a buszozás nem jó, mert túl sok országhoz kell vízum, meg engedély, és esetleg hosszú is, akkor itt a következő remek buli. A

Transzszibériai vasútvonal

Ez “csak” 9259 kilométer és Moszkva Vlagyivosztok vonalon jár. Eredetileg Szentpétervárról indult, és akkor még 9508 kilométer hosszú volt, de “rövidítettek” rajta.

Схемы Транссиб

Ez a mára már legendássá vált vonatozás a vasút megszállotjainak a “korona-ékszere” lehet. A vonat 90 állomáson áll meg, és a menetideje nagyjából 6 nap. (kisebb-nagyobb késések azért előfordulhat ekkora távon)

Ha vonatoznál egy vidámat, akkor itt érdemes nézelödnöd: https://www.transsiberianexpress.net/

15d13n-grand-trans-siberian-railway-piano-bar-train_cropped1920

Ha esetleg nem a szárazföldön akarsz utazni, akkor erre tökéletes lehetőséget adnak a különböző 

Óceánjáró hajók

amik igazából egyfajta úszó szállodák vagy méginkább “ott-alvós” úszó szabadidő komplexumok.

Ezeken a hajók jellemzően 7-10-14 napos utak szoktak foglalni, de lehetőség van akár 150 napos vagy egy éves világkörüli útra is, aminek megvan az a nagyszerű előnye, hogy szinte minden nap új országban ébredsz.

b50a86c195cd18d61224cdd2cefcde97

Például:

111 nap,  $20,999: https://www.cruisespecialists.com/cruise-promotion-detail.aspx?packageId=56765

220111-princess-map

107 nap, 40 kikötő, £15,694: https://www.princess.com/cruise-search/details?voyageCode=6211A

136 nap, 27 ország, 55 kikötő, $49,995: https://www.cruisespecialists.com/cruise-promotion-detail.aspx?packageId=86381

211224-viking-map

Persze elég zsebbenyúlós egy ilyen fél éves utazás, de ha úgy számolsz, hogy fél évig nem kell albérletet, benzint, buszjegyet, villanyszámlát, ételt, mozit…..stb fizetni, mert minden benne van az árban, akkor már nem is annyira rideg a dolog. Ha esetleg olyan munkád van, amit BÁRHONNAN tudsz csinálni, vagy kiadod a lakásod és a garázsod, akkor szinte már fedezve is van az utazásod és a kalandod (alap)költsége. Talán ezért is olyan népszerű ez a nyugati és a (távol)keleti nyugdíjasok körében, hiszen a havi nyugdíjukból kényelmesen elhajóznak a világ tengerein. Természetesen ezek az utak nem olcsók, de legalább nem is kell sokat szervezkedni, hiszen szinte mindent megoldanak helyettünk.

hajó

Kissé fapadosabb volt például, amikor egy 71 éves francia jó ember kitalálta, hogy egy

Boroshordóban

fogja át szerelni az Atlanti óceánt.

A terv nem volt túl bonyolult: A Kanári szigeteken beült egy kicsit átalakított boroshordóba és az volt a terv hogy el sodródik valahova a Karib tenger irányába, az áramlatokat kihasználva.

127 napot lakott a hordóban, és végül is egy tankhajó vette fel.

http___cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_181227100246-barrel-atlantic-crossing-1

De felkészült, mert voltak nála navigációs eszközök, szokásos mentő felszerelés illetve biztos ami tuti alapon vitt magával egy pár üveg bort is… 🙂

Jó arc….. elég bevállalós…. 🙂

https://edition.cnn.com/travel/article/barrel-atlantic-crossing-arrival-scli-intl/index.html?fbclid=IwAR0AynZ4briDIQwFAQVTc8U6MXReX-w5uDPclvIJ6Hs9j46RtpLQPKGETYs

Kis költségvetés mellett, saját szervezésben, amolyan életforma váltásként, érdemes a

Biciklire

is gondolni, mint az utazás közlekedési eszköze.

És nemcsak a “leugrok a bicajjal a boltba” kategória játszik, vagy a “reggel megyek-este jövök” esetleg a 2 napos túra, amiben érdemes gondolkodni. Sok történetet olvashattunk már lányokról, srácokról, akik biciklire pattantak, és elmentek biciklizni, majd 2-3 év múlva hazaérek miután körbetekerték a Földet. Hatalmas teljesítmény, mindenképp jár a pacsi és a tisztelet.

Talán kissé kiemelkedő Tekergő Laca története, aki már elbiciklizett és kempingezett 3 évig! Görögországban, amiről sok újság is írt, illetve elindult egy “Skandináv” körútra is. 

Mindezt 50 éve kora után kezdte.

…..”Egy hirtelen ötlettől vezérelve nagy fába vágom a képzeletbeli fejszémet. Ma kilenc éve, 2011. május 9.-én (véletlen szimbolizmussal a Győzelem Napján, ami azért jó ómen) nekivágtam addigi/eddigi életem igazán nagy kalandjának, Szegedről indulva, „háztól-házig” biciklivel megkerülni a Skandináv-félszigetet. 9000 km-es út lett belőle, napra pontosan 5 hónap múlva, október 9.-én értem vissza Szegedre.12 ország útjait koptattam, a 153 éjszaka sátorban kb. 130 helyen telt el. Vadonban, a Sarkkör fölött, erdőkben, fjordok partján, sok-sok gyönyörű helyen”…..

A napi bontású naplóját itt olvashatjátok: https://vilagcsavargo.eu/skandinav-kerekpartura/

Skandináv kerékpártúra. útvona

Elméletileg a legolcsóbb, de kétségkívül a legidőigényesebb módja az utazásnak a 

Gyaloglás

Nagyon sok túraútvonal van mindenfelé a világban. Magyarországon talán a legismertebb a “Kék-Túra”, ami a Magyarország északi tájain végighaladó, jelenleg az Írott-kőtől Hollóházáig tartó folyamatos, jelzett turistaút. Hossza: 1168 km.

Európa leghíresebb túra útvonala talán a Spanyolország északi részén hagyományos El Camino.

Viszont sokan nekivágtak már a teljes világkörüli sétának is. Ez eleg melós, és jellemzően 10 év körül szokott lenni az utazás, ami természetesen erősen útvonal-függő. Jean Béliveau például 11 év alatt sétálta körbe a Földet. Ezidő alatt  76 000 kilométert tett meg, 49 pár cipőt kopott, hat kontinens 64 országon haladt át, szállodákban, templomokban, börtönökben és több ezer idegen otthonában aludt. Ez is óriási teljesítmény, és az benne  jó, hogy ha valaki felfigyel rád, akkor könnyen lehet, hogy a sétaval pénzt is kereshetsz. Például valami nagy magazinnak számolsz be naponta/hetente a kalandjaidról.

https://www.cbc.ca/news/canada/jean-b%C3%A9liveau-s-11-years-on-the-road-1.1070673

2C1B315800000578-3227503-image-m-1_1442235219780

Akárhogy is: utazni, világot látni, más országokat, embereket, népeket, kultúrákat megismerni mindig izgalmas és érdekes dolog.

Ha Te is sokat utazol, és szeretnéd másokkal is megosztani az utazás alatt szerzett élményeidet, akkor keress minket.

Ha tetszenek a cikkek, és nem szeretnél ezekről lemaradni, akkor iratkozz fel a Hírlevelünkre itt: https://vilagcsavargo.eu/kapcsolat/, és értesítést kaphatsz minden megjelenő írásról.

Ha hallgatni szeretnél érdekes történeteket, útleírásokat, egyfajta Hangos-lapot kapni vagy küldeni, akkor katt ide: https://vilagcsavargo.eu/hangos-lap/ és válassz helyszint, és már hallgathatod is az általad kedvelt fórumról.

Ha van kedved akkor “dobj egy like”-ot a facebook oldalunkra is 😀

Jó utat mindenkinek 😀