A világ legérdekesebb szálloda típusai

Home » A világ legérdekesebb szálloda típusai

Loading

Az utazások, nyaralások, kirándulások nagyon meghatározó alap-eleme az adott helyen lévő szálloda minősége, amit mindenki igénye, lehetősége és pénztárcája alapján szokott választani. Ez jellemzően nehéz feladat, mert szerencsére egyre nagyobb a választék. 

Én személy szerint a booking.com-on, a fent lévő szállodák MÁS utasok általi értékeléseket szoktam olvasgatni…. Szerintem ez tud lenni a leghitelesebb, hiszen ha mindenki azt irja egy adott helyre, hogy finom a konyha, jó fej a személyzet, de messze van a strandtól, akkor már tudom mire számíthatok, hiába írja a hely saját marketingese, hogy tengerparti a szállás.

A szállásoknak nagyon sok fajtája van. A sátras kempingtől az állatbarát panziók on keresztül, a CSAK felnötteket fogadó tengerparti hoteleken át a sok csillagos All Inclusive ellátásos nyaraló, pihenő városokig.

De azért akad pár valóban különleges szállás is……. Lássunk párat.

Ha messzebbre utazik valaki, akkor ezt jellemzően repülővel teszi. A repülő (jó esetben) kényelmes, és szívesen pihenget az utas. Erre megoldás a

A repülő hotelek

Ezek nem azért “repülő-szállodák”, mert repülnek a szállodák, hanem azért, mert ezek a pihenőhelyek jellemzően régi, leselejtezett repülőkből lettek kialakítva.

Ezek közül az egyik legnagyobb, egy Boeing 747-212B-ból kialakított a Stockholmi repülőtér közelében elhelyezett JumboStay. A repülőgép egy régi elhasználódott Boeing modell, 747-212B, ami 1976-ból származik. Vadonatúj, modern belsővel, amely az éjszakai vendégeknek élményt nyújt. Izgalmas lehet a repülés rajongóinak és a gyermekes családoknak, valamint az üzletemberek számára is.  

Érdekes szállodák
3756772

Érdekességek a Jumbo Stay-ról:

A “szálloda” típusa: Boeing 747-212B

Gyártási év: 1976

Név: Liv (a tulajdonos lánya után)

Szobák száma: 33

Ágyak száma összesen: 76

Ágyak száma szobánként: 1-4 ágy

A szoba mérete: Körülbelül 6 négyzetméter, a mennyezetig átlagosan 3 méter magas.

Ha Stockholmban járnál, és kedvet kaptál, itt tudsz szobat foglalni: https://www.jumbostay.com/

Ha már a közlekedési eszközökből kialakított szállodáknál tartunk, akkor mindenképp meg kell említeni a: Kruger Shalat-t, ami viszont

Vonat szálloda

A vonat a hídon. Az Afrikai Kruger Nemzeti Park legújabb, egyik legjobban várt és legizgalmasabb ajánlata. Afrika legszebb természeti pompájának és jól megérdemelt luxusainak tökéletes kombinációja egy újonnan felújított vonaton.

A Sabie folyó felett, a történelemben gazdag Selati hídon állandóan elhelyezkedő Kruger Shalati a legkülönlegesebb luxus szállást kínálja,és azon felfedezők előtt tiszteleg, akik közel 100 évvel ezelőtt fedezték fel a parkot.

image
28064094-8289181-The_stunning_hotel_comprises_13_restored_train_carriages_The_hot-a-84_1588769308012

Az üvegfalú, nagy vonat-szobákból végtelen kilátás nyílik a fenséges Sabie-folyó mentén, míg a vonat stílusa az afrikai design a helyi művészeti elemekkel díszítve. Magasan a folyópartok felett, a vonat padló szintjéhez igazodva, a medencével ellátott egyedi “peron” is van, ahol azért nagyon más lesz az úszási élmény. Többek közt azért is, mert adott esetben krokodilok, vízilovak, bivalyok és elefántok is lehetnek alattad. És hát a kilátás sem mindennapi.

A vonaton van:

31 szoba, amiből 24 lakószoba és ebből 7 Bridge House szobából állnak akik ténylegesen a hídon lévő szobák. 

https://www.krugershalati.com/

28064076-8289181-The_carriage_rooms_are_described_as_being_a_celebration_of_Afric-a-83_1588769308011

A listából nem maradhat ki a levegő és a szárazföldi szállodák után az

Úszó Szállodák

Ezeket az olykor 14-16 emeletes úszó szállodákat sokan jól ismerik, hiszen nagyon sok magyar munkavállaló is dolgozik ezeken az úszó luxus szállodákon, hiszen egy-egy ilyen hajó személyzete olykor eléri a 1500 – 2000 főt.

A nagyobb hajókon a szórakozás szinte minden lehetősége megtalálható, a színházi show-műsoroktól kezdve,  a mozin keresztül a casinokig, és természetesen van edzőterem, disco, különböző sportpályák a falmászástól a medence-surfing. És mindezt úgy élvezheted, hogy gyakorlatilag minden nap egy új országban ébredhetsz fel. Igazán izgalmas, és szórakoztató utazási, pihenési forma, amikor is például egy 8 állomásos út alatt 8 különböző ország kultúrájában pillanthatsz bele.

Külön érdekesség, hogy a nagyobb társaságoknál akár egy egész éves túrára is elmehetsz, és ha mindent összeadsz, akkor a számla nem is sokkal magasabb, mintha egy éven át fizeted a lakhatást, a számlákat, a kaját, a szórakozást….. Persze ehhez kell egy olyan munka, amit bárhonnan tudsz csinálni, vagy például ezért is népszerű az idősebb nyugdíjas nyugatiak körében….. 

royalcaribbeanshipsnassau-1

https://www.royalcaribbean.com/gbr/en

Ha izgalmas helyen szeretnél pihenni, akkor neked vannak kitalálva a

Toronydaru szállodák

Ez egy izgalmas és új irányvonal a szállodaiparban. A hollandiai Amszterdam amúgy is egy különleges város, na de a szállásod 164 láb magasan van (közel 50 méter), az azért “még nagyobbat csavar” a városon.

https://faralda.com/ toronydaru szállódának több tematikus szobája van, amihez jár egy város fölötti jakuzzi is. Ez a pihenés lehet romantikus és érdekes is, viszont szelesebb időben viszont tutira izgalmas is a torony kilengése miatt. A szállodaipari építkezések, a leendő szállodák helyén lévő fák, és a környezet eredeti állagának megóvása ritkán jár együtt.

786529

Erre válasz az Észak Svédországi

Fák tetejére épített szállodai szobák, (Tree-hotels)

például a https://www.treehotel.se/en/ , ahol a fák tetejére építettek különböző tematikájú szállodai szobákat, amelyekből szerencsés esetben az északi-fény játékában is lehet már gyönyörködni.

A treehotel egyedülálló szállodai élményt kínál. Az érdekes dizájnnal rendelkező szobákat az érintetlen természet közepén építették az őshonos fák tetejére.. Itt megfeledkezhet a mindennapi élet időbeli korlátozásáról, élvezheti a derűt és megfiatalodhat, kifinomult, mégis megszokott környezetben. 

TREEHOTEL

Bármilyen stílusú szállást is választunk, az egyik elvárás jellemzően a pihentető kikapcsolódás mellett, azért valahogy az otthon melegének is a keresése.

Ez a meleg keresgetés különösen igaz, ha a világ számos pontján található

Jég hotelek

Valamelyikébe foglalsz szobát. Ezek a szállodai szobácskák az eszkimók által épített jégkunyhók elvén épülnek, és bár hihetetlen, de az építészeti stílusnak és persze a hónak köszönhetően pihenni és aludni is lehet. Persze egy komoly hálózsák éppen nem árt, ha van nálad, de igen érdekes élmény.

…..”Habár az iglut az eszkimókkal általában hozzák összefüggésbe, azt csak Kanada középső tájain és Grönland Thule területén élők építették inkább. A többi eszkimó a havat csak mint hőszigetelőt használta bálna csontból készített otthoniakhoz. A hó azért hőszigetelő, mert levegőt ejtenek csapdába kristályai. Amíg a kinti hőmérséklet akár -45 °C-ig is süllyedhet, addig a benti elérheti a 16 °C-t csupán a test melegétől fűtve.”…. (wikipédia)

22448678-0-image-a-33_1576754547422

Ezeken a helyeken, a világ több pontján is található jég-bárokból már ismert jég-üvegből öntik az érthetően jég-hideg italokat a jégből készült poharakba. Mivel, érthető módon, ezek a szállodák az északi sarkkör határához közel vannak, így rengeteg olyan extra szolgáltatást is adnak, amit máshol körülményesebb kipróbálni. Ilyen például a hómezőkön történő szánhúzó kutyás tura is. (https://sorrisniva.no/igloo-hotel)

Víz alatti szálloda

Szobáiról már sokat olvashattunk, és valóban lélegzetelállító képeket lehet találni Bora Bora szigetéről, a Maldív Szigetekről, és Dubaiból is. Ezek a szállodák bar kétségkívül egyedi hangulatúak, de az is igaz, hogy nagyon drágák.

Vg26edfaMKArjSGGOHnM6Jy7zOPegnYOC5IC5uE9wV4

Viszont bármennyire is drága, mégiscsak egy szállodai szoba, ami ott van egy helyen, tehát, amikor kimész a szállodából a kozeli kisboltba venni kiflit, meg paradicsomlevet, meg valami felvágottat, akkor ugyanoda kell visszamenni, és ugyanazt a kilátást nézegetheted napokig. 

Itt húzott a 19-re lapot a  The Mile Low Club, amikor azt mondta: Elég az unalmas, egyhangú halacskákból, legyen változatosság. És a jó ügy érdekében építettek egy 

Luxus tengeralattjáró szállodát

amivel aztán valóban egyedi és változatos lesz a pihenésed alatt a szállodai szobád és a kilátás is, hiszen szinte akármerre lehet menni az óceánok végtelenjében. Mondjuk ez elég zsebbenyúlós dolog lesz, és a malacperselyt csúnyán ki kell majd fosztani, mert az árak 175 000 fonttól kezdődnek. Na még egyszer: ez az ár angol fontban van megadva, és nem magyar forintban, ami 70 millió forint éjszakánként (plusz/minusz az “apró”).

article-2551574-1B31797500000578-998_636x382

Ha gondolod, hogy megleped a barátnődet/barátodat/párodat egy ilyen úttal, akkor itt éred el őket:

https://www.oliverstravels.com/blog/the-mile-low-club-olivers-travels-announces-its-most-exclusive-property-yet/

A történelem folyamán rengeteg, már az eredeti használatukra nem alkalmas épületet és mint láttuk közlekedési eszközt alakítottak át olykor luxus kategóriás pihenő hellyé. Így természetesen a világon számos régi épület, például világítótorony, szélmalom, kastély lett az idők folyamán szálloda.

Ebből az átépítési dologból nem maradhattak ki a börtönök sem, így van a világon számos 

Börtön szálloda

Itt ne arra gondoljunk, amikor például Pablo Escobar építtetett saját magának börtönt, hanem amikor az igazi börtönök lettek olykor átalakítva, hol egyszerű diákszállás jellegű hostelnek, hol valódi luxus hotelnek, ahol maximum dekorációs jelleggel hagytak egy-két rácsot.

Ezek a szállások is szabadon foglalhatók, de azért nem árt elolvasni a szálloda tájékoztatóját sem és már említett mások által tett véleményeket…. Ugyanis bele lehet szaladni meglepetésekbe. Különösen, ha esetleg Karostába készülsz, ahol viszont van egy hely, ami náci és szovjet börtön is volt. Ez manapság egy múzeum…… és menekülő szoba….. És szálloda is. Csak nem szabad összekeverni, mert ha gyanútlanul aláírod a szállodai szabályzatot, akkor az érdekes lesz. Ugyanis be kell tartania a börtön ütemtervét, amely tartalmazza a kötelező testmozgást is. Tehát ennyit egy pihentető nyaralásról. Továbbá:

…”A karostai börtönben való tartózkodásról szóló megállapodás olyan szabályokat tartalmaz, amelyek szerint be kell tartani a parancsokat, és megengedik, hogy tartózkodása alatt megsértsék és rabként kezeljék” – olvasható a szálloda weboldalán. “Ha nem engedelmeskednek a parancsoknak, arra kényszeríthetik, hogy végezzenek testgyakorlást vagy végezze el a takarítási munkákat.”

6142944217_c8b632474a_b

Valóságot keres ebben a fokozott biztonságot nyújtó börtönszállodában, de valójában erre vágyik? Olvassa tovább azokat a lehetőségeket, amelyek kényelmesebbek és nincsenek munkatársai, akik sértegetést kiabálnak az arcában, és éjjel-nappal figyelik tevékenységét. Itt a lehetőség egy éjszakát tölteni egy börtönben, amelyet még az amerikai Alcatraznál is impozánsabbnak tartanak, börtön emeletes vagy vaságyon aludni, és börtön étkezni. Az árak nem túl vadak, de hogy izgalmas, az tuti.

Itt megtalálod a teljes listát: http://karostascietums.lv/en/nakts-cietuma/

Ha tetszenek a cikkek, és nem szeretnél ezekről lemaradni, akkor iratkozz fel a Hírlevelünkre itt: https://vilagcsavargo.eu/kapcsolat/, és értesítést kaphatsz minden megjelenő írásról.

Ha hallgatni szeretnél érdekes történeteket, útleírásokat, egyfajta Hangos-lapot kapni vagy küldeni, akkor katt ide: https://vilagcsavargo.eu/hangos-lap/ és válassz helyszínt, és már hallgathatod is az általad kedvelt fórumról.