Callu de crabettu

A Szardinia sajt különlegessége

Home » A Szardinia sajt különlegessége

Loading

Callu de crabettu…. Ez egy sajtnak a neve amit Szardinia szigetén friss kenyérrel , szalonnával és borral szokás fogyasztani.

Ugye máris megkívántad?

Lássuk, mi is ez a finomság, ami a Franciaországi Korzika melletti piciny Olasz sziget, Szardínia gasztro-történelmébe is betekintést enged.

A nyaralások utazások alatt az emberek jellemzően szeretik kipróbálni az adott hely étel és italkülönlegességek, és egyfajta gasztro kalandozásban részt venni.
Persze, már eleve megoszlanak a vélemények a különböző ételekről a kultúrák függvényében. Sőt igazából a kultúrán belül is. Gondoljunk csak az ázsiai rovar evésre.

De ha nem akarunk ennyire messzire menni, akkor elég például a mindenki által jól ismert különböző táplálkozási kultúrák résztvevőinek összecsapása gondolni.
Vegánok, húsevők, vegetáriánusok, paleo étkezők…. Satöbbi.
Látogassunk el Szardínia szigetére, ahol egy igazi sajtkülönlegességek is ki lehet próbálni.

Ez a Callu de crabettu ami egyfajta kecske-sajt.

Mint minden sajtnak, itt is a sajtkészítés alapja a tej erjesztése.
Csak ezt gondolták túl Szicíliában, pár száz évvel ezelőtt, ugyanis ők arra gondoltak, hogy a alap tej legyen minél tisztább, minden minél érintetlenebb.

És most a nagyon gyenge gyomrúak, az állatvédők, a vegánok, a vegetáriánusok és az érzékenyebbek NE olvassák tovább a cikket!!!

Nos…. én szóltam!

Tehát, hogy ehhez a szinte szűzies tisztaságú tejhez jussanak és ezt tudják erjeszt, azt találták ki hogy egész az első lépcsőig mennek vissza konkrétan az újszülött kecskegida gyomráig.
Az a lényeg, hogy a bébikecske magába szívja az anyatejet, majd a pásztorok megölik, tejjel teli gyomrát kivágják, egy kötéllel elkötik, majd 4 hónapig érlelik.
Ha igazán jó minőségű sajtot szeretnének, akkor ezt még azelőtt kell elvégezni, mielött a kiskecske első alkalommal legelne, így nem keveredik a gyomorban a tej a fűvel.
Ok…. ez egy elég rideg dolog, amit még Szardínia szigetén is csak néhány pásztor végzi el Nuoro környékén, de ennek a helyi specialitások sok száz éves hagyománya van errefelé. A pásztorok a kész cuccból szeletelnek (sajt+gyomorfal kombó), hozzá egy kis szalonnát és a helyi carasau kenyeret esznek, na meg valami nagyon testes vörösbort isznak.

Te kipróbálnád? Én őszinte leszek, simán rákóstólnék. Igen tudom, ez elég rideg, de a Magyar és Közép Európai gasztro világban is találhatóak hasonló érdekességek.