Skandináv kerékpártúra, 46. nap. Finnország, Muhoperä.

Home » Skandináv kerékpártúra, 46. nap. Finnország, Muhoperä.

 546 ember olvasta mar el ezt az írást

Skandináv kerékpártúra, 46. nap. Finnország, Muhoperä. 2011. június 23.

Június 23. csütörtök, 46.nap

Ez a szép a finn időjárásban, hogy reggel olyan időre ébredtem, mintha ez a vidék hónapok óta szárazsággal küszködne. Az égiek egy ragyogó, napsugaras kánikulai városnézéssel ajándékoztak meg Ouluban.

Skandi 881

Az éjjel napsütésben és csendben telt el, reggel fél nyolckor hosszú forgolódás után úgy döntöttem felkelek. Nem sokkal utána megélénkült az élet. Egy néptelen, eldugott kis szabad strand, kb.5 méteres partszakasszal ahol be lehet menni a vízbe. De természetesen van vegyi wc, szemetes konténer, öltözőfülke, és hirdető tábla. Na, most ebben a sorrendben jöttek a kezelőik is. Jött egy mikrobusz, két fiatal egyenruhában, ellenőrizték a WC-t, az öltözőfülkét, a mentő övet, ami a hirdető tábla mellett van. Aztán jött egy szemetes autó, és kiürítette a konténert, aztán jött egy sárga mellényes hölgy autóval, aki ellenőrizte, hogy a fiatalok ellenőriztek-e mindent, és elvitték-e a szemetet, majd jött még egy sárga mellényes hölgy, aki ellenőrizte a hirdető táblát, sőt, egy hirdetményt cserélt is benne. Hát, nem semmi alaposság! Szerintem nem magas a munkanélküliség a városban.

Éledezett a lakópark is, igaz, sütött a házakról, és a környékről a jólét, de furcsa volt, hogy szinte mindenki otthon volt még délelőtt. Füvet nyírtak, szomszédoltak, készültek az ebédhez a grillsütőnél. Tegnap este az egyik előkertben láttam mikor a gazda „kicsapta” az automata fűnyírót az udvarra, bekapcsolta, az meg az érzékelőivel kerülgetve az akadályokat, megtalálva a telekhatárt, és visszafordulva a járdánál szépen önállóan nyírta a füvet. Porszívóban már láttam hasonlót, fűnyíróban még nem.

4 kilométert kellett karikáznom a központig, természetesen kerékpárúton, hatalmas üzletközpontok, autókereskedések között. Három helyen is nyálcsorgató kínálatban árultak lakóautókat. Egyik nagy álmom! Az utakon is rengeteg a lakóautó, szeretnek a finnek kirándulni. Minden átlagos magánház udvarán ott áll általában két autó, az egyik terepjáró, egy lakóautó, egy utánfutó rajta csónakkal. Aztán természetesen a legtöbb helyen olyan játszótér, amit a mi lakótelepeink megirigyelnének, két dolog biztos van benne, kosárpalánk, és ugráló ketrec.

Skandi 882
Skandi 884

A sétálóutca mellett kötöttem ki, rögtön beugrottam az egyik K-Marketbe, elintéztem a bevásárlást. A fogat maradt, én gyalogos nézelődésre indultam. A 140 ezres városban nyüzsgő élet zajlott, pláne ebben a ragyogó időben. Úgy tűnt mindenki az utcán van. Elegáns üzletek, kávézók, teraszok az utcán, és feltűnően sok pub. Persze mindegyik tele.

Skandi 883
Skandi 885
Skandi 886
Skandi 889

A kis jacht kikötő mellett a vásárcsarnok, mellette szabadtéri piac, pecsenyesütők, italmérők. A csarnokban a hal árusoknál nézelődtem egy fél órát, nem tudok betelni a halpiacokkal, bármelyik tengerparton is vagyok. Volt árus, ahol csak rénszarvas húst, felvágottakat, szalámit, kolbászt, kikészített bőröket meg felsorolni is nehéz mi mindent lehetett kapni, lényeg hogy minden rénszarvasból volt. Persze meglehetősen borsos áron, pedig elhatároztam, hogy feltétlen megkóstolom a húsát is meg a tejet is. Talán feljebb olcsóbb lesz.

Skandi 903
Skandi 888
Skandi 890
Skandi 891
Skandi 892
Skandi 893

Maga a kis kikötő idegenforgalmi látványosságnak van berendezve, régi faházakkal, a bennük berendezett igen drága kávézókkal, vendéglőkkel, butikokkal.

Skandi 894
Skandi 895
Skandi 898
Skandi 904
Skandi 905
Skandi 907
Skandi 906
Skandi 908
Skandi 909
Skandi 910
Skandi 911

Itt van egy kis csatorna túloldalán az Oului színház hipermodern épülettömbje is. A város amúgy bonyolult csatornahálózattal, kis szigetekkel, és az itt a tengerbe ömlő Oulu folyó ágaival van szabdalva, hosszabb idő alatt biztos kiismerhető, én meg sem próbáltam rendszert találni benne.

Skandi 901
Skandi 902
Skandi 900

Három óra múlt, mikor azt éreztem, hogy talán a városból ennyi elég is volt, hív az út. Indultam tovább északnak, Rovaniemi felé. Közben az égen is a ragyogó napsütést szép lassan felhők zavarták meg, úgy tűnik eddig tartott a derű, mind szürkébb lett az ég, és ahogy a várost elhagytam, előttem már az út fölött, a távolban kimondottan vészjósló feketeség várt. A központból kiindulva negyven kilométeren keresztül remek bicikliút vezetett az E75-ös mellett. Itt találkoztam eddigi utam legrövidebb nevű településével is.

Skandi 912
Skandi 913
Skandi 914
Skandi 915
Skandi 916

Egy üzletközpontnál megálltam, pár falatot ebédeltem, majd jöttem tovább, természetesen abban a pillanatban eleredt az eső. Beöltöztem, majd mivel a bicikliútnak vége, a kamionok ködfelhőjében jöttem még egy darabig, ahol találtam egy nagyon kellemes erdei pihenőt. Egy gyors sodrású patak partján van, fedett étkezővel, közepén egy hatalmas sziklaasztal. Na, emellett táboroztam le, a fedett étkező praktikus lett, mert hatalmas zivatar vonult át, amíg főztem. Megvacsoráztam, közben a zivatar elvonult, most megint süt a nap. Képeket már feltöltöttem, most a naplót is felrakom, egy kis családi beszélgetés, talán egy film, és egy nagyon szép, hangulatos helyen alvás, hogy holnap tovább folytathassam az utam.

Skandi 917
Skandi 920
Skandi 919
Skandi 918

46. éjszaka, Finnország, Muhoperä mellett, egy patak partján. 65°25’19.85” 25°24’07.08”

46.