Skandináv kerékpártúra. 2. nap, Magyarország, Tiszafüred.

Home » Skandináv kerékpártúra. 2. nap, Magyarország, Tiszafüred.

Loading

Skandináv kerékpártúra. 2. nap, Magyarország, Tiszafüred.

Május 10. kedd a 2. napom

 Reggel az úton elhúzó autók zajára ébredtem nyolc körül. Nagyon nyugis éjszakám volt, meglepően kényelmes a fekhely, hideg sem volt, jól bebújtam a hálózsákba, igazán jót aludtam.

Reggel egy gyors, de kiadós reggeli, nagy adag életet adó kávé, és egy gördülékeny összepakolás után indultam tovább. A sátorbontás is gyorsan ment, az utánfutóba való bepakolás már nem ilyen egyszerű. Igazából nincs semminek kialakult helye, ahogy sikerül, (szerintem egész úton nem fogok két alkalommal egyformán összecsomagolni.) de azért végül sikerült mindent úgy egymáshoz illeszteni, hogy még a tetőt is le tudtam csukni.

Skandi 003
Szarvas határában

Szarvas előtt egy-két fénykép, és már bent is voltam a városban. Régen sokat jártam ide horgászni, ismertem az utat. Egy Coop-ban bevásároltam, ásványvíz, előrelátóan vacsora, és 11-kor a Kőrös parton vártam az épp túlparton levő kompra. A fel-egyensúlyozás nem volt egyszerű, érdeklődéssel figyelték az útitársak a küzdelmemet, épp csak meg nem tapsoltak a végén.

Skandi 009
A kompra várva
Skandi 010
Átkelés a Kőrösön

A túlparton a gáton fényképeztem, filmeztem, amikor két nem túl bizalomgerjesztő fickó ajánlkozott alkalmi kísérőnek. Érdeklődtek honnan, hová, és miért meg ilyesmit, és épp ők is arra mennek, majd mutatják az utat, és elkísérnek. Köszönve a kedvességüket, mondtam, hogy menjenek csak bátran , én még kicsit maradok, és szívesebben  mennék egyedül. Kicsit morcosan fogadták az elutasítást, de elindultak. Még vissza-visszanéztek, de látták, hogy tényleg nem indulok, megvártam még lassan eltűnnek a messzeségben.

Skandi 012
Árvízi emlékmű Szarvas

Mezőtúr, Túrkeve, apróbb, könnyen felejthető nevű egyforma kis falvak következtek, élénk érdeklődéssel, aranyos kérdésekkel, néha szellemes beszólásokkal. A legjobban egy kisrác kérdése tetszett, aki az utánfutóra bökve megkérdezte: Maga tyúkokat árul? Az én lassúságom, hogy először egy értelmetlenül poénkodó kérdésnek tartottam, csak mikor a matricám képe beugrott, akkor jöttem rá, hogy az utam névadója, főnixmadár feje ihlette a srácot erre a tényleg szellemes kérdésre.

Skandi 013
Szélerőmű

Jut eszembe, sokan kérdezték már, hogy miért Főnix a túra neve. Indulás előtt két hónappal estem át egy elég súlyos betegségen, ami nem csak az utat tette kérdésessé, hanem egy időre még az én egyszerű földi utam folytatását is. Túléltem, rendbe jöttem, itt vagyok. Az újjászületésről ez a név jutott eszembe.

És most az első két nap tapasztalatai pár mondatban. Tudtam, hogy nehéz lesz, de nehezebb, mint gondoltam. Igaz, betegség után, minden különösebb fizikai felkészülés nélkül vágtam neki az útnak. A bicikli a rákerült akkuval, és a hátsó túratáskákkal nehezebb lett jó 18-20 kilóval, magyarul a duplája lett. Az utánfutó megpakolva 40-42 kg körül van, és azt húzni kell. És ezért jó az egy kerekes megoldás, elhanyagolható futófelülettel. De a súly, ami a hátsó tengelyre hat, a tehetetlenség, az nagyon szokatlan még. Olyan érzés mintha két napja egy zabolátlan vadlovat próbálnék megszelídíteni, de legalábbis kordában tartani, amelyik minden pillanatban ki akar törni, De majd meg szokom. A másik, az a fránya gravitáció: ezt a súlyt húzni kell, lejtőre felfelé is. És az első két napon Murphy papa is igazolta tételét: ahol én mentem folyamatos és erős szél fújt, s természetesen mindig szembe. Aztán a kor, az ízületek, izmok sem húsz-harminc évesek már. De ez benne a szép, a megmérettetés. Mire vége lesz, többet fogok tudni önmagamról.

Skandi 014
Esti táborhely

A mai nap is kb. 80km-esre sikeredett, most itt vagyok valahol Tiszafüred, Tiszabő környékén. Ötletszerűen egy földútra kanyarodtam be fél hat körül, elég fáradt vagyok már, és eleget is teljesítettem a megálláshoz. Az úttól száz méterre aztán találtam egy sűrű bokrokkal fedezett, lebetonozott nagy placcot, olyan mintha valaha nagy gépeket tartottak volna rajta. Nem tudom mi lehetett, de nekem éjszakai búvóhelynek tökéletesen megfelel. Ma este rizst főztem, és megízesítettem egy adag leves porral. Hát, nem egy Gundel-menü, de jól esett, laktató és tápláló.  Most a sátorban vagyok, odakint már teljesen sötét van, és kezd hűlni a levegő. Csillagos az ég… Megint egy film, aztán alvás. Holnap folytatom.

Skandi 015
Békés pihenő

2. éjszaka Tiszabő mellett, egy beugróban, bokrok takarásában.47°19’03.96” 20°30’31.53”

2.